We lezen voor uit Moppereend

We lezen voor uit Moppereend

Ook in 2020 worden de Nationale Voorleesdagen weer georganiseerd. Deze dagen richten zich vooral op peuters en kleuters, de groep kinderen die zelf nog niet kan lezen. Maar voorlezen is ook voor oudere kinderen nog heel leerzaam en bovenal leuk! Op 22 januari is de aftrap geweest, ook bij Les Petits doen we mee!

Moppereend is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar. Dit boek van Joyce Dunbar staat tijdens de Nationale Voorleesdagen centraal. Hoofdpersoon Moppereend is niet blij! Haar vijver is opgedroogd en niemand wil met haar spelen. Maar zelf wil ze niet meedoen met het spel van Hond, niet in de modder spelen met Varken, niet snoezen met Schildpad of een lekker hapje eten met Geit. Ondertussen wordt ze achtervolgd door een grijs wolkje boven haar hoofd dat steeds donkerder en groter wordt. Pas als de wolk tot uitbarsting komt, komt alles weer goed. Het boek biedt veel mogelijkheden voor interactie met peuters en kleuters en voor verwerking in hun spel. Iedereen heeft wel eens een mopperbui of een donderwolk boven zijn hoofd. Maar na regen komt zonneschijn en je hebt elkaar nodig om de lucht weer te klaren!

Alle locaties van Les Petits besteden op hun eigen manier aandacht aan de Nationale Voorleesdagen. Er zijn onder andere voorleesontbijten georganiseerd, opa’s en oma’s zijn komen voorlezen, en er worden uitstapjes gemaakt naar de bibliotheek. De kinderen van IKC de Paradijsvogel hebben (de vriendjes van) Moppereend zelfs ontmoet, na het voorleesontbijt in de stal van zorgboerderij Zebrazorg!

Voorlezen stimuleert de taal- en spraakontwikkeling en verhoogt de concentratie. Het stimuleert de fantasie en het inbeeldingsvermogen en laat kinderen kennis maken met de wereld om hen heen. Het verhaal kan aanleiding zijn tot gesprekken over wat de kinderen zelf meegemaakt hebben of over fantasieonderwerpen, maar ook over emoties. Kinderen die vaak voorgelezen worden, lezen over het algemeen op latere leeftijd ook zelf meer. Daarnaast is voorlezen een heel gezellig ritueel. Kinderen genieten ervan. Het is een moment van rust en geborgenheid. Daarom is voorlezen binnen Les Petits vast onderdeel van het aanbod, zowel op het kinderdagverblijf en de peuteropvang, als op de BSO!